Först sattes degen...
Jag utgick från ett recept från Leila Lindholm "The Idol" men gick lite mer på känsla än recept. Receptet ser ni nedan:
Receptet är beräknat för ca 15 bullar
Ingredienser
Deg:
1 msk kardemummakärnor
1 st ägg
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g smör, rumsvarmt
12 dl vetemjöl special
Fyllning:
100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk malen kanel
Dekorering:
Sockerlag till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
Pärlsocker
Tillagning
- Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
- Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
- Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
- Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
- Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 1/2 cm tjock.
- Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
- Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
- Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
- Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
- Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
- Pensla bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar