fredag 4 mars 2011

Efterfrågade recept

Jag har flertalet lovat att lägga ut några av de recept jag använt då vi haft gäster. Först ut är Det fantastiska brödet, ja det heter faktiskt så. Receptet har jag lånat från Annas kokbok. Ett mycket enkelt och precis som det låter, fantastiskt bröd. Brödet är godast nybakat men funkar även dagen efter, något segare dock. Dag 3 är det ingen idé, det är inte gott alls. Brödet går dock utmärkt att frysa.

Du behöver
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt + 1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl
+ mjöl till utbakningen

Så här gör du
Mät upp vatten + mjölk. Smula jäster i en bunke, tillsätt salt och honung. Häll över lite av "mjölkvattnet". Rör om med en trägaffel, häll i resten av "mjölkvattnet" och rör ner mjölet. Arbete snabbt ihop den lösa degen. Strö 2 msk mjöl över degen och låt den jäsa under en handduk i 1-1 1/2 timme.

Värm ugnen till 240-250 grader. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper. Strö ut 1 dl vetemjöl på bakbordet. Tippa ut din färdigjästa deg på bakbordet. Knåda INTE! Låt jästbubblorna vara kvar, detta är mycket viktigt! Strö 1/2  dl mjöl över degen och platta försiktigt ut den med handen. Skär snabbt (enklast med en degskrapa) degen i 6-7 cm breda remsor. Dela varje remsa i 2-3 delar på snedden (så de blir trekanter). Det gör inget alls om de får olika form. Flytta efter hand över bitarna på bakplåtarna.

Grädda bröden direkt ( behöver inte jäsa igen), 1 plåt i taget, i ca 20 minuter. Håll koll på dem efter 15 minuter så ni inte bränner dem. Låt bröden svalna utan handduk så blir brödskorpan frasig och fin!

Som sagt ett fantastiska bröd!

Inte GI alls dock :o(

Nu till ett GI-recept som uppskattades i helgen, Chokladmousse med kaffe och mint


Du behöver
4 portioner

2 dl vispgrädde
150 g 70-procentig chokladkaka med mintsmak
2 äggulor
1 tsk agavesirap (kan bytas ut mot 1 msk honung eller 1 msk råsocker)
1 liten espresso


Så här gör du
Bryt chokladen i en skål och smält den i vattenbad.
Vispa grädden hårt och häll i espresson.
Rör ned en äggula i taget i den smälta chokladen.
Rör ned espressogrädden i chokladsmeten.
Klicka moussen i fyra koppar/glas.
Låt stå en timme i kylskåp innan servering.

Nu ska jag återgå till min chilligryta som kokat i 1 timme och ska koka i minst en timme till. Blir receptet bra hamnar det givetvis här sen.

Trevlig helg!

1 kommentar: